Berra

baBert ”Berra” Andersson, teamets allvetare och ålderman, även kallad kocken. Har under stundom även gått under namnet ”Gusjtjin”!

Han är uppvuxen i Torslanda, men bor nu i Kungsbacka med sin fru och sina två vuxna söner.

Berra är en skolad havsfiskare sedan många år och redan i mars 1984 gjorde han sin första norgeeresa.

Berra lärde vi i teamet känna när vi var medlemmar i sportfiskeklubben Aktiv. Vi uppfattade inte då, på den tiden att Berra gillade sötvatten, men nu har han fått någon slags feber, laxfeber kallar han det. Han åker inte bara till Norge för havsfisket utan även för att fiska i älvar!! Ja ni förstår, fiske i sötvatten! När man slår upp detta syndrom i läkarböcker får man alltid samma svar – Mer havsfiske kan bota febern. Tyvärr kan vi redan vara för sent ute, för nu har han även börjat fiska regnbåge här i Sverige. Ni förstår vår oro?! Han har även fått en annan teammedlem att börja bete sig på ett liknande sätt, men denna medlem (ej namngiven) kompenserar detta syndrom med en helv…tes massa fler havsfiskeresor till nordnorge. Denna medlem är förlåten, mer tveksamt med Berra.

Vad är nu Berra för havsfiskare? Duktig…Ja! Visade Thomas och Birk hur man skulle göra på deras första Norgeresa 1987, och de blev fast! Sista åren har han faktiskt lärt sig nya saker, trots åldern, och därigenom fått till tekniken med Shadfisket. Speciellt havskatten gillar hans teknik, men kanske inte hans avkrokningstaktik!?

Har ett par teamrekord, duktigt Berra! Har även en rygg som ständigt gör ont, men lyckades trots detta få största Uer (8450g) på 250m djup vid söröyaresan 2008. Det tog tid men vad gör det när han skickligt tog den största?!

Under våra resor med teamet har vi alla olika roller. Berra, kocken lagar vår mat. Detta är navet i organisationen, för det går åt en hel del kalorier under långa fiskepass. Detta är en tacksam uppgift för alla vet att sjön suger. Efter ett fiske pass då vi andra rensar fisk och pysslar med båten börjar Berra med maten. När vi är klara och är på bristningsgränsen står han där med nylagad fisk direkt ifrån havet. 4 minuter senare är allt slut. Tacksam uppgift.

Gusjtjin, ubåtskaptenen från U137, är ett namn förenat men lite ångest. Under en resa till Saltströmmen, efter ett långt fiskepass skulle Berra tvätta av båten med bryggslangen. Berra lägger slangen i båten för att sedan omedelbart och direkt gå och lägga sig. Vi andra som redan är i koma efter det långa fiskepasset märker inget. Någon gång efter ett antal timmar bultar det på dörren av en arg campägare. När Berra till slut vaknar och kommer ut hänger båten i sina förtöjningslinor under vattnet., därav namnet Gusjtjin.

Allvetaren Berra. Han har ett brett kunskapsregister och kan svara på det mesta. Ibland bräcker vi honom och det vet vi eftersom han då blir tyst.

Slutligen gillar vi Berra för den han är. Vi i teamet är olika men kompletterar varandra bra, och åker någon inte med blir vi ett stukat gäng.