Formkurva Berra

Bert ”Berra” Andersson, mannen med de många olika rollerna i Team Chimaera. Resekock, teampappa, allvetare, ubåtskapten, armbrytare. Ja listan kan göras lång.
Sett till helheten är han den sammanhållande länken i teamet. Stor, stark, faderlig och en jävligt duktig havsfiskare.
Tyvärr så är han ännu inte helt renodlad i sitt fiskande. Laxfiske i norska älvar står fortfarande högt upp på prioriteringsordningen. Vid några tillfällen så högt att havsfiskeresorna med teamet har fått stå åt sidan.

stacked line | amCharts

 2014
I början på maj, på Söröya, ute på Storskaltaren hände det! Berra fångade sitt livs fisk. Efter en lång och tuff kamp kunde en Hälleflundra på prick 200 cm säkras vid båtsidan för att efter några foton åter släppas fri och simma ner i djupet. Beräknad vikt på denna best är 107.5 kg!.
Egentligen räcker detta gott för att rendera en tia i barrometern, men Berra var inte färdig där. Skreifiske i april renderade torsk på närmare 25 kg och artfiskeresan i Romsdalsfjorden i september gav bl.a. både Kummel och Glasvar. Med andra ord en ”glasvar” tiopoängare!

2013
Dubbla resor till Söröya detta år. En vecka på skreifisket i mars och en vecka i mitten av maj. Mycket fisk både i form av torsk och flundror utan den där riktiga toppfångsten. Har man 2 veckors havsfiske på norges bästa fiskeplats förmodas man åtminstone fånga en fisk man kan berätta för barnbarnen om. Hade blivit en sexa i barometern om det inte vore för ett ”fatalt” misstag begånget av Berra i juli. Vid sitt sedvanliga laxfiske passade han och sonen på att ta en dagstur för lite fiske i Trondheimsfjorden. Fångsten blev bl.a. en megaknot som berra uppskattade till en vikt av 8-9 hg. Att då inte fotografera eller väga fångsten på ett vederbörligt sätt är oförlåtligt. Berras sexa blev därmed en fyra i barometern. 

2012
Augustiresa till Söröya med både bror och son i besättningen. Från att tidigare varit teamets obestridlige torskkung kan man nu konstatera att denna plats lämnats vakant och att Berra istället intagit flundratronen. Ett tiotal flundror, många i fin storlek och med en toppfisk på 150 cm är bra, riktigt bra! En åtta på barometern!

2011
Söröya igen, och i stort sett en kopia av 2010 avseende form. Många fiskar, främst flundror men utan den där pricken över i:et. Däremot guidade han sin besättning, våra hangarounds Kim och Stefan med järnhand till många minnesvärda fångster. Återigen en sexa.

2010
Ny besättning och nya betesval vid söröyaresan. Måhända var det detta ”experiment” som var anledningen till årets fall på barometern. Visst fick han fisk som skeppare på båt 2, ganska många dessutom, främst flundror. Men storleken! Att fiska flundra inne vid bergen med små 80-gramsjiggar och och ha dygnet runt öppen Bistro i aktern ger inga storfiskar. Pluspoäng för guidning av storfiskar till övriga besättningen. Minuspoäng för den egna fångstkvoten. En sexa!

2009
Ett starkt fiskeår för Berra med totalt två resor till Söröya. Har ytterligare förfinat tekniken med sitt shadfiske vilket resulterade i en bastant sommartorsk på knappa 26 kg. Lyckades även fånga säsongens första Flundra uppe på Söröya, en fisk på fina 14 kg i slutet av mars. En stark nia!

2008
Även gamla hundar kan lära sig att sitta. På något annat sätt kan man inte tolka berras nyrenässans på havsfiskearenan. Har äntligen börjat få riktig kläm på shadfisket. Vid teamets sommarresa fick han både flest fiskar och störst Torsk. Som grädde på moset lyfte han upp en gigantisk Uer på hela 8.45 kg från 300 meters djup. Och detta på sitt enda släpp ner i djupet! Starkt!

2007
Aj, aj, aj! Visserligen blev det 2 fiskeveckor i Norge, men med helt fel inriktning! Att lägga sina veckor på laxfiske istället för teamresan är ett tveksamt agerande, faktiskt på gränsen till en uteslutning ur teamet. Detta kan bara rendera i en enda sak. – En nolla på barometern!

2006
Ja, var höll du hus? Inte var du med på någon av teamresorna i alla fall. Misstanken faller på ett smygfiske efter lax i norska älvar. Detta är dock obekräftade uppgifter vilket räddar Berra från en nolla i barometern.

2005
Skreifiskeresan i april gav torsk upp till 19,5 kg. Naturligtvis den största fångade under veckan! Teamets gemensamma sommarresa till Söröya gav Berra bra med fisk fast utan de riktigt stora torskarna som brukar vara hans signum.
Har här börjat försöka sig på Shadfiske, dock utan någon större framgång. Pilk och upphängare är fortfarande hans ”weapon of choice”. Däremot lyckas han under resan landa 2 fina hälleflundror på 10 respektive 17 kg. Den största på öringsutrustning med ett litet skeddrag! En prestation i sig. En sjua.

2004
Var här iväg på sin första resa till Söröya. Stabilt torskfiskande som vanligt med fiskar upp till 18 kg. Dock ett trendbrott då han för en gångs skull inte fångade den största torsken. Målarn stod för denna ”skräll” när han lyfte en 24-kilospjäs på platsen bredvid Berra i båten. Ett helt ok fiskeår som belönas med en femma i barometern.

2003
Återigen stod Saltströmmen på programmet. 4-5 torskar över måttet med en största fisk på runt 14 kg, naturligtvis resans största. Annars så går denna resa till historien av en helt annan anledning. Båtsänkning! Denna lite pinsamma historia finns att läsa mer av i presentationen av Berra.

2002
Trots två storfiskeresor blev resultatet magert. Under teamets saltströmmenresa lyckades förvisso Berra ta den största torsken på 14,5 kg. Men det var också allt. En iver att helt plötsligt börja med yttrolling efter gråsej spolierade alla förväntningar på större torskar och flundror. Vi övriga i teamet tyckte annars mest synd om Målarn som var placerad i berras båt och snällt fick finna sig i berras nyfunna idéer. Berra är ju fortfarande teamguden efter storfiskarna år 2000 och en gud säger man inte emot!
Berras andra resa för året, till Gule Rev i augusti, blev även den ett misslyckande. Teamets fältherre misslyckades med att leda både sig själv och sina trupper till storfisk trots två dagars däckstampande. Inte godkänt!

2001
Första resan för Berra till Saltströmmen, tror vi? Vid en tillbakablick i fotoalbummet finns han inte med någonstans, konstigt!. Kan bara betyda två saker. Antingen var han kvar hemma och fiskade i sötvatten, Fy! Eller så var han med på resan utan att lämna några avtryck i storfiskens tecken bakom sig. Osäkerheten i det ovan nämnda gör att Berra klarar sig från ett nollbetyg men ändå inte belönas med mer än en svag tvåa.

2000
På denna tiden, kring milleniumskiftet var vi i teamet inte bortskämda med storfisk. Faktum var att flertalet av oss inte hade lyckats att fånga en firre över de 10-kilona. Så när Berra under ett sommarfiske på Gule Rev först lyfter en Torsk på 17 kg för att stunden senare överträffa detta med en 22-kilos blev han upphöjd till en Gud i teamet. Större kunde man bara inte bli! Sett till ovanstående kan man bara konstatera en tia i barometern.