Thomas

teThomas är mannen som bara ser möjligheter där andra ser svårigheter. Initierade källor hävdar bestämt att denna attityd grundlades i ungdomen då han trotsade sin mor, som oroligt förmanade honom ”att inte fiska på isen om det inte fanns någon”. 

De efterföljande årens flitiga fiske, FN-tjänstgöring, ambulanssjukvård och räddningstjänst har resulterat i en av teamets givna båtlagskaptener!

Thomas har gjort en verklig fiskeresa från tidiga års minipill med ”mete och glimkrokstillverkning” till fulländat havsfiskeess. Då hade han mer än tvåhundra fiskedagar per år och räknade allt i antal. Nu vet han inte bara hur en ”flundra” ska tas upp ur havet, utan också med perfektion hela vägen via rensbordet till köket. Vad som består är dock ”tävlingsspiriten” och energin. Ingen lägger sådan energi i fisket som Thomas. Att skjuta ett långfiskepass till en annan dag är aldrig ett alternativ, -jag ska ut i alla fall…veklingar, sova kan ni göra när ni blir gamla!

Om någon fortfarande hyser tvivel, så är Norgeresor heliga för Thomas och en nödvändighet för att livet ska vara värt att leva! En fiskeresa med Thomas kan därför varmt rekommenderas och du kan känna dig helt trygg (…Han har alltid suturer i bakfickan och syr hellre ihop dig utan bedövning, än avbryter ett bra fiske!).

Har du inte haft nöjet att lära känna Thomas sedan tidigare, så är han den besättningsmedlem som:

-aldrig tolererar velighet och obeslutsamhet…”antingen får du trassla eller så får du trä’…!”

-alltid har en matsäck bestående av ”gurka och bulle”

-utstöter upprepade gutturala vrål i aktern ”Det är inte sant, det är inte sant…jag har sånt djävla oflyt, så det är inte sant…jag får fan inte fast dem…!

Dessa egenskaper tillsammans med Berras ”faderlighet” gör att teamet i dessa två herrar har det perfekta ”förbundskaptensparet” som styr Team Chimaera mot nya utmaningar, ära och berömmelse. Ungefär som Svennis och Tord Grip. En symbios i vått och torrt där Tord Grip är räven med idéerna och Svennis mannen i rampljuset som får all publicitet och tar alla brudarna. Vem som är Svennis och vem som är Tord Grip av de två låter vi vara osagt även om de båda nog aspirerar på att vara Svennis. Vem behöver en hjärna och massa smarta idéer när man ändå får alla brudarna?

Något man inte får glömma när man talar om Thomas är hans bakgrund som tävlingsfiskare. En framgångsrik sådan också. Under slutet av åttiotalet och stora delar av nittiotalet var det tävlingsfisket som stod högst upp på agendan. Det tävlades i både pimpel, kustfiske, spinn, mete, ja nästan i allt förutom havsfiske. Och framgångarna lät inte vänta på sig. Vinster i det mesta på lokal och distriktsnivå samt ett antal SM-tecken i kustfiske både inviduellt och i lag.

En annan händelse som beskriver Thomas angagemang och hängivenhet som fiskare är taget från slutet av åttiotalet. Thomas, Birk och en granne till Birk sitter i bilen på väg upp till Lyrön för att kustfiska. Som vanligt kan inte Thomas hejda sig utan upptacklingen börjar redan inne i bilen, på motorvägen. Strax innan Stenungsund så smäller det. Ett rådjur har hoppat ut på vägbanan och trots en kraftig inbromsning är krocken ett faktum. Krokar, drag och övrigt småplock ligger, hänger och sitter fast i bilens inredning. Chockade, stirriga och ofokuserade? Birk och granne, Ja! Thomas, Nej! Efter lite plockande av rådjurshår i bilens grill och lite allmänt fixande inne i kupèn agnar Thomas på sina krokar, fortfarande inne i bilen för att när vi kommit fram redan börjat fiska innan handbromsen var dragen. Behöver vi nämna att han tog den första fisken, och den andra, och…

Ytterligare en ”incident” från just Lyrön som inträffade något år senare är värd att nämnas. Thomas står och kustmetar när han får napp och krokar en fisk. I sin iver över detta tar han ett felsteg, halkar, och kanar rakt ner i plurret. Vi andra skyndar till platsen för att hjälpa Thomas. Väl framme ser vi bara ett huvud samt ett spö som sticker upp ovanför vattenytan, och en kommentar från Thomas -Ta spöt, fisken är kvar!